sobota, 15 grudnia 2012

Molto Bene

Pomysł na przepyszną kolację. Proponuję makaron MOLTO BENE, ech, palce lizać.

Składniki:
makaron tagiatele lub spaghetti, ilość dowolna
pomidory suszone, 3/4 słoika
szynka, 25 dag
oliwki, sztuk 25
duży ząbek czosnku
śmietana 30%, kartonik
dwie łyżeczki masła
łyżka mąki
pieprz biały mielony
gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
Makaron ugotować i odstawić.
Na patelni przysmażyć pomidory, po 3 minutach dodać pokrojoną w plastry szynkę. Następnie po kolejnych 3 minutach dodać pokrojone w plasterki oliwki.
W rondelku rozpuścić masło. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Następnie powoli dolewać śmietanę. Dodać rozgnieciony na miazgę czosnek. Dosypać przypraw - gałki i pieprzu, nie żałować.
Sos beszamelowy wlać na patelnię, cały czas podgrzewając.
Dodać makaron i wymieszać.

Można podawać z rukolą lub natką pietruszki, wyśmienicie smakuje także bez żadnego elementu zielonego.

Smacznego :)
IPP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz